Последње активности:

Златни Фаберже у Алмазном фонду Кремља

У Алмазном фонду, где се чува најскупља колекција царских украса. Ремек-дела чувеног јувелира, цар Александар Трећи поклањао на Ускрс

Фотографија преузета са сајта Вечерњих Новости

У Алмазном фонду, где се чува најскупља колекција царских украса. Ремек-дела чувеног јувелира, цар Александар Трећи поклањао на Ускрс
ЉУБАВ цара Александра Трећег Романова према супрузи Марији инспирисала је једну од највреднијих уметничких колекција свих времена – Фабержеова јаја. Од када јој је за двадесетогодишњицу брака поклонио прво скупоцено ускршње јаје, оно је постало синоним за најпожељнију и најимпресивнију уметничку креацију Густава Фабержеа, познатог руског јувелира.У златном јајету била је златна кока која је носила минијатурну круну од дијаманата и јаје од рубина.Царица Марија Фјодоровна била је импресионирана поклоном тако да је цар наложио Фабержеу да сваке године осмишљава ново јаје. Јувелир из Петербурга је од 1885. до 1916, правио ускршња јаја од злата и других скупоцених материјала а на велики хришћански празник императору их је поклањао.

Највише Фабержеових јаја данас се налази у Алмазном фонду Кремља – и то укупно десет. Непрегледни су редови оних који из свих крајева света хрле да их виде као и царски накит непроцењиве вредности.

У специјалним стакленим комодама, у којима се светлост не прелама да би накит једнако сијао са свих страна, аранжирана је јединствена, најскупља колекција јувелирских украса. Накит је систематизован по боји и квалитету драгог камења. Још од 1839, од времена цара Николаја Првог, када је отворена „Брилијантска соба“ коју је чувало специјално обезбеђење, камење и скупоцена јаја постали су више од власништва царских и високих породица. Она су знак државног преимућства.

Међу многобројним експонатима који се сматрају јувелирским ремек-делима јесте јаје „Ренесанс“, у облику ковчега, а „Ружин пупољак“ опточен дијамантима у себи крије жути пупољак дивног цвета са два рубина. Јаје „Ђурђица“ направљено 1898, унело је нов стил у Русију, а „Сат петлић“ једно је од шест јаја у која је уграђен специјални минијатурни механизам.

Фаберже је инспирацију за своја уметничка дела тражио не само у актуелним приликама из живота царске породице већ и у значајним друштвеним догађајима који су пратили њихову владавину па је једно јаје направио у част завршетка Транссибирске железнице. Вајао га је из неколико слојева прозирног емајла, а сваки део пекао у малим пећима посебно прављеним за то. У завршној обради додао му је злато, а по врху га украсио дијамантима. Лепоту јајета употпуњава птичица која притиском на дугме отвара кљун, маше крилима и кукуриче. И „Дрво ловора“ на врху има птичицу која пева. Опточено је дијамантима, рубинима и бисерима.

Почетком 1914. драгоцености су евакуисане у осам сандука из Петрограда у Москву, у Оружану палату. Указом цара Петра Првог, који је 1917. године прописао да „те ствари припадају држави“, накит је чуван у великим сандуцима са три замке. Сандуци су се смели допремити до царског двора и отворити само због важне прославе, а када свечаност буде завршена даме су накит предавале царском официру добијајући реверс натраг.

После Октобарске револуције, 10. априла 1922, накит са јајима је предат у државно хранилиште „Гохран“, које је 1924. преименовано у Алмазни фонд СССР, а од 1991. у Алмазни фонд Русије. Стална изложба отворена је у Кремљу од 1967. године и од тада ово јединствено богатство доступно је очима народа.

Последње јаје које је Фаберже урадио за царску породицу је „Ред светог Јурја“. Оно је и најмање екстравагантно – притиском на дугме подиже се минијатурни грб царског реда који открива портрет цара Николаја Другог.

МИНИЈАТУРНА КОЧИЈА

Фотографија преузета са сајта Вечерњих Новости

Фотографија преузета са сајта Вечерњих Новости

Највредније Фабержеово јаје је – крунидбено! Високо је 12,7 центиметара, у црвенкастозлатној љусци, а наручио га је цар Николај Други. Прекрива га прегршт светлуцавих дијаманата са угравираним царичиним монограмом. У њему је и минијатурна кочија са којом се будућа царица Александра превезла до Кремља где је обављено крунисање.

Извор: Новости
Share Button