Последње активности:

За свемирску индустрију 70 милијарди долара

slikacitava.php Москва - Русија ће уложити око 70 милијарди долара у државни програм развоја свемирске индустрије у периоду од 2013. до 2020. године, изјавио је данас премијер Дмитриј Медведев, преносе агенције.


– Програм би требало да учврсти позицију Русије као једне од водећих свемирских сила у свијету, али и да повећа одбрамбену снагу земље и појача економски и социјални развој – рекао је Медведев, преноси агенција РИА новости.

Он је оцијенио да је укупан износ за финансирање програма значајан – 2,1 трилиона рубаља, укључујући ванбуџетске изворе.

– Програм ће омогућити нашој земљи да ефикасно учествује у будућим пројектима, попут Међународне свемирске станице, истраживања о Мјесецу, Марсу и осталим небеским тијелима у Сунчевом систему – додао је предсједник руске Владе.

Дмитриј Паисон, директор развојног одјељења у свемирском центру “Сколково”, рекао је да ће ова улагања пружити оквир за друге свемирске програме на федералном нивоу, укључујући развој сателитске комуникационе мреже “Глонас” и центара за свемирска лансирања.
Извор: Глас Српске

Share Button