Последње активности:

Век Пушкиновог музеја

Русија изложбом ремек дела из целог света прославља стогодишњицу Пушкиновог музеја лепих уметности.

У Русији се обележава 100-годишњица једног од најугледнијих музеја на свету, Пушкиновог музеја лепих уметности. Тим поводом, у том московском културном здању отворена је изложба одабраних ремек дела из целог света.

Пушкинов музеј, велелепно здање, по својој збирци сматра се најбогатијим у Русији, после Ермитажа у Санкт Петербургу.

Из њега су совјетске власти после револуције преселиле уметничка дела у Москву. На свој јубиларни рођендан, приређена је амбициозна изложба под називом „Замишљени музеј“.

Изложено је 46 ремек дела из 27 светских музеја и приватних колекција, међу којима су и лондонска Тејт галерија, британска Краљевска академија уметности, мадридски музеј Прадо и париски Орсеј.

На челу Пушкиновог музеја више од 5 деценија је 90-годишња Ирина Антонова, која објашњава шта се крије иза назива јубиларне изложбе.

„Желели смо да представимо дела која не поседујемо, посебно она врхунска. На пример, Пушкинов музеј има богату збирку слика холандских мајстора, али немамо Франса Халса или Вермера.

И поред тога што смо власници одличне колекције слика из 20. века, немамо ни дела Џексона Полока, америчког експресионисте. Љубитељи уметности у Москви могу први пут да уживају у радовима сјајног аустријског сликара Густава Климта, попут слике Адам и Ева“, каже Ирина Антонова.

„Назив Замишљени музеј позајмила сам од имена књиге бившег француског министра културе и угледног писца Андреа Малроа. Сматрам да ће нашим посетиоцима наредних месеци бити на располагању један прави Замишљени музеј“, додаје Антонова.

Пушкинов музеј поседује највећу збирку дела европске уметности у руској престоници, импресиониста и постимпресиониста, укључујући Ван Гога, Гогена, Пикаса, Монеа и Матиса.

У њему је још увек и Шлиманово благо из античке Троје, које је руска Црвена армија запленила 1945. из берлинског Пергамонског музеја.

Занимљиво је да се посетиоцима саветује да чувају улазницу, јер она важи и за оближњи “Музеј приватних збирки“, где су смештене колекције руске и западне уметности 19. и 20. века.

Извор: Русија.рс

Share Button