Последње активности:

У част Николају Николајевичу Рајевском 2013.

Друштво српско-руског пријатељства „Ресурс“ традиционално  и ове године, 1.09. организовало је посету Горњем Адровцу како би одали почаст руском пуковнику Николају Николајевичу Рајевском, добровољцу у српско- турском рату који је управо на том месту изгубио живот 1876. године. На месту његове погибије налази се споменик, на који је председница удружења, Радојка Ковач, положила цвеће. Након тога, чланови наше драмске секције говорили су стихове на српском и руском језику и тиме се, на симболичан начин, потрудили да приближе нашу заједничку културу и традицију.

У част Николају Николајевичу Рајевском

У част Николају Николајевичу Рајевском

Такође, ту је  изграђена и црква Св.Тројице која је подигнута као копија храма у ком је пуковник Рајевски крштен, која је у народу позната и као „шарена“ црква или црква „љубави“.

Манастир Свети Роман

Манастир Свети Роман

Чланови и пријатељи удружења су имали прилику да поново, а неки по први пут посете Цркву св. архангела Михајла и Гаврила у Делиграду, као и цркву у оквиру манастира Св. Роман у Ђунису, испред које се налази споменик под којим је, према наводном предању, сахрањено срце пуковника Рајевског. Његово тело је сахрањено у породичној гробници у Разумовки и Украјини. Захваљујући проф. Зорану Стевановићу, присутни су имали прилику да чују одређене историјске чињенице, који је, својим излагањем, успео да приближи и објасни значај одређених догађаја који су имали велики утицај на српско-руске односе у датим тренуцима.

Ресурс у Горњем Адровцу

Ресурс у Горњем Адровцу

Сматра се, да је управо лик грофа Вронског, у роману Лава Толстоја „ Ана Карењина“ , заправо симболичан приказ пуковника Рајевског, до чијег сазнања су дошли управо руски научници бавећи се научним истраживањем у тој области.

„Ресурс“ се, као и до сада, потрудио да испрати интересовање поштовалаца наше заједничке кулурно- историјске баштине и у наредном периоду, сасвим сигурно, суделоваће у остваривању наших заједничких циљева.

црква Свете Тројице у Горњим Адровцима.

црква Свете Тројице у Горњим Адровцима.

Share Button