Последње активности:

Три староруске лађе запловиле за Београд

Три староруске лађе – „Витез“, „Храброст“ и „Славјана“ – у понедељак су поринуте из самарске области на југу Русије и упутиле су се ка Србији преко бројних река и мора, на походу дугом око 4.500 километара. Задатак ове експедиције је да се понови поход древних Руса у Београд и поново успостави веза братских народа.

Обучени као витези плове ка Србији

„Стара Русија, која је хришћанску веру примила од Византије, испрва није имала сопствене мајсторе за црквене уметности, те је зато у 10. веку руски кнез Владимир наложио да се саграде три лађе, напуне робом и да крену у словенске земље. Стари Руси су српском кнезу Јовану Владимиру поклонили лађу ‘Славјана’, пуну богате робе, у замену за веште црквене уметнике, неимаре и преписиваче књига“, каже за „Ало!“ Радивоје Радуловић, председник српског витешког савеза „Свибор“, које ће на крају путешествија добити реплику тог истог брода од организатора путовања, са руским јеромонахом Теоктистом на челу.

„Овај пут ће бити све само не лак. Руси обучени у староруске одоре, са оклопима и старим оружјем пловиће кроз Русију, Украјину, Бугарску и Румунију како би своје путовање завршили у Београду. Лађе које ће пловити на једра и весла биће опремљене свакодневним предметима и јелима из тог времена. Предвиђено трајање експедиције је око 80 дана, али је врло неизвесно када ће лађе стићи у Београд због временских прилика“, додаје Радуловић.

Извор Русија.рс

Share Button