Последње активности:

Српско-руска сарадња у 2012

Извештај о раду за 2012. годину. Српско руски центар - Друштво српско руског пријатељства и дијаспоре „Ресурс“. Гостовање деце из Костроме...

Извештај о раду за 2012. годину

Српско руски центар

Друштво српско руског пријатељства и дијаспоре „Ресурс“

Гостовање деце из Костроме

У јануару месецу су гости Друштва била деца из руског града Костроме. У гостима је било 49 деце и одраслих који су боравили у породицама својих вршњака. Договор је да наше ђаци посете Кострому у септембру. Гости су били примљени у српско руском центру.

Сарадња са професорима руског из целе Србије

У овкиру зимске школе руског језика које организује Славистичко друштво Србије наше Друштво је са Амбасадом  РФ је организовала професоре руског jезика из целе Србије а Амбасада РФ је први пут организовала пријем за професоре и доделила грамате најистакнутијим професорима.

Месечни састанци са професора руског језика заједно са Славистичким друштвом Војводине

Додела награде Пушкин у Амбасади РФ

Додела медаље Пушкин у Амбасади РФ. НИС је подржао ову активност тако што је доделио аутобус за учеснике свечане доделе медаље.

Масленица

Редовна организација празника Масленице

Пројекат: Конкурс за саставе на руском језику

У априлу је организовано такмичење ученика четврте године гимназија из Србије у писању састава на руском језку, а главна награда је путовање на две недеље у Москву у Институт Пушкина за троје најбољих ученика од 29 јула до 11. августа. Теме конкурса биле су битке у којима су учествовали црвеноармејци у Србији крајем Другог светског рата.

Огранизација доласка руских бајкера из Петровграда чији је домаћин био Ресурс и Радојка Ковач. Руски бајкери су имали маршруту од Петроврада до Косова и назад. Са њима је урађен и прилог за ТВ Мост.

Пројекат: Истраживање медија у Србији о Русији

Опсежно и научно истраживање слике Русије у српској штампи у претходном периоду. План је да се презентација истраживања направи у НИС у септембру а у октобру у Русији

Пројекат: Редовни и интензивни курсеви руског језика

Друштво српско руског пријатељства и дијаспоре «Ресурс» одржава курсеве руског језика за ђаке и студенте и запослене. Током године се одржавају редовни курсеви руског језика у два семестра од октобра до јуна. Током лета се одржава бесплатни летњи интензивни курс руског за студенте новосадског универзитета у трајању два месеца са шест часова недељно. Курсеве руског држе професионални преводиоци и професори руског језика Радојка Ковач, Анна Радун и Јулија Надеина. Курсеви су промовисани преко интернета и друштвених мрежа.

Циљ је да се студентима и ученицима који немају прилику да у школи уче руски или желе да га усаврше омогући да бесплатно савладају одређене нивое руског језика са тежиштем на конверзацији и практичној примени знања језика. На тај начин се међу младима најефикасније и трајно промовише руски језик и култура.

Пројекат: Добротворни турнир „Од добрих најбољима“

Организован је, сада већ традиционални, турнир у малом фудбалу у коме су учешће узеле спортске екипе српских и руских компанија у Србији. Турнир је одржан 21. Априла у спортском центру „Hettric“а доделе пехара у просторијама Српско руског центра у ПЦ НИС. На турниру су учествовали тимови Амбасаде Руске Федерације, НИС Гаспром њефта, ЈП Србијагас, МСК Кикинда, ХИП Азотара д.о.о., Банатски двор, Согаз, Информатика а.д. У финалној утакмици је тим НИС Гаспром њефт победила екипу ЈП Србијагаса и освојио трофеј.

Пројекат: Обележавање «Дана Победе»

Дан победе над фашизмом и заједничка борба два народа против овог историјског зла је промовисана на нов начин. Штампани су флајери и плакати који су дељени у више градова у којима су војници са руских простора ратовали и давали животе. Контактирана су друштава српско руског пријатељства у Вршцу, Белој цркви, Зрењанину, Суботици и Сомбору у вези заједничке акције поделе флајера и промотивног материјала у тим местима. Креирано и штампано 10.000 флајера и плаката. Дистрибуиран је промотивни материјала по градовима. Организована је подела флајера и промотивног материјала у центру Новог Сада 8. и 9. маја. Подела флајера и плаката је организована по школама, факултетима, културним институцијама… Дата је изјава за Новосадску телевизију 9. маја у вези обележавања Дана победе која је дала у просторијама Центра Радојка Ковач. У Новом Саду су у дводневној акцији ангажовано десетак волонтера. Подељено је око 10.000 флајера и око 1.000 балона у шест градова са логом „Ресурса“.

Пројекат: Етно изложба руских народних ношњи

Организована је етно изложбе руских националних костима од 11. до 18. јуна у простору Туристичког информативног центра, у оквиру које је била и медијска промоције изложбе у којој су учествовали сарадници Државне академије одржана 13.јуна. У сарадњи са Државном академијом словенских култура из Москве су допремљене народне ношње и предмети који су бити на поставци. Организован је долазак сарадника Државне академије (авио карте, транспорт, смештај, организовање екскурзија, састанака у гимназији Ј.Ј.Змај и Музеју Војводине…). У сарадњи са Туристичком организацијом се организвала изложба и медијска промоције у њиховом простору, а Музеј Војводине је помогао позајмицом лутака за народне ношње. Организатори су сарађивали са Амбасадом РФ у вези организоавања транспорта и примопредаје експоната етно изложбе.

Пројекат: Летња школа математике

У оквиру Центра у јулу је почела са радом школа математике коју води математичарка Драгана Младенов. Био је објављен позив преко друштвених мрежа свим заинтересованима без обзира на узраст. Часови се одржавају два пута недељно по два сата а часове похађају ђаци основних и средњих школа. Циљ је да се на занимљив начин представи део школског градива као и да ђаци науче неке математичко-логичке принципе који нису заступљени у градиву те да развијају свој начин размишљања.

Пројекат: Припрема позоришне представе

У сарадњи са удружењем грађана „Клуб Уметника Бина – КУБ“ драмска секција друштва Ресурс припрема од јула до октобра позоришну представу. Упућен је отворен јавни позив свим заинтересованим младима за учешће и одржана је аудиција. Читалачке пробе се одвијају у просторијама Центра три пута недељно. Циљ је да подржимо младе даровите људе и дамо им прилику да се искажу и развију своје таленте кроз креативну игру стварања позоришне представе.

Пројекат: Интернет презентација Ресурс-а

Од марту 2012. је започео са радом интернет сајт Ресурс-а www.resu.rs Интернет презентациja прати активности Друштва „Ресурс“ а и објављује информације које се односе на српско руску сарадњу. Тренутно је у току редизајн интернет презентације. Отворена је и Фејсбук и Твитер страница сајта.

Пројекат: Сарадња са Фондом националне славе „Андреј Првозвани“

Иван Петровић, студент медицине, је у име „Ресурс“-а био гост Фонда од 14. До 28 јула у Москви. Током боравка је учествовао у историјско едукативној експедицији о стварању руске државе и промовисао је кроз презентацију пројеката из 2010. До 2012., успоставио контакте са представницима омладинских организација из више држава. У плану је одржавање округлог стола у Србији у којем би учествовали и представници Фонда при чему организовала и промоција рада Фонда националне славе.

Share Button