Последње активности:

Рускиње воле Србе

3472625861_740cd04a5c_z Последњих година све више Рускиња из Русије удаје се за Србе, а тај тренд се наставља и даље.

Само ако узмемо као пример мало херцеговачко насеље у Љубињу, на југозападу Републике Српске, тамо чак у већини домаћинстава живе управо руске невесте које су у разним временима дошле да проведу живот са својим српским изабраницима. Прва од њих је стигла у то место пре 22 године, а последња се удала сасвим недавно.

Оно што је посебно занимљиво у овом случају, то је да су Рускиње долазиле у овај градић са свега неколико хиљада становника углавном из вишемилионског мегалополиса као што је Москва, и притом их носталгија није одвукла из скромног града који је постао њихов нови дом, већ су све остале и успешно су се прилагодиле на нову средину.

А други такав пример срећних српско-руских бракова се налази у Прокупљу, где су се Рускиња и њен муж, тамошњи Србин, одлучили да оснују чак и Агенцију за упознавање момака из Србије са девојкама из Русије, Украјине и Белорусије. Они су ту одлуку образложили тиме што поготово на југу Србије постоји велико интересовање за таквом врстом посредовања, јер по незваничним проценама само у околини тог града има неколико хиљада нежења. Са друге стране, како је рекла власница поменуте агенције за брачно посредовање, у Русији постоји значајан број женских особа које су заинтересоване за удају и живот у Србији, а већина од њих су жене са факултетским образовањем, и добро су информисане о земљи у којој желе пронаћи своју породичну срећу, и не сметају им чак ни сеоски услови живота.

Сличних примера има још много и тешко их је све побројати, али један од њих је посебно упечатљив, и најбоље говори како српско-руски бракови могу бити веома успешни. Ради се о Рускињи о којој су средином прошле године писале београдске новине, а то је млада тенисерка Весна Долонц, која је сада почела да наступа и побеђује на светским турнирима под српском заставом. Та рођена Московљанка је дете из српско-руског брака, која је испричала да је њена мајка Јекатерина Рускиња, а тата Ратко Србин, па је зато недавно узела српски пасош и има жељу да, након освајања неколико значајних међународних турнира, почне да игра за репрезентацију Србије као четврти рекет.

С обзиром да је велики број Рускиња до сада показао жељу да своје животне снове оствари у заједници са српским људима, и с обзиром да су се у највећем броју случајева они заиста и остварили на успешан начин, потврдиле су се речи Патријарха Српског који је неком приликом изјавио «да су Руси и Срби један народ сједињен једном вером и једном црквом, којима у жилама струји иста словенска крв».

А нешто слично је пре неколико дана казао и старешина Подворја Московске патријаршије Виталиј Тарасјев приликом уручења председнику Скупштине града Београда Александру Антићу ордена Светог Серафима, којим га је одликовао патријарх Московски и све Русије Кирил. Тада је он рекао да су Срби и Руси „два једнокрвна и једноверна народа“. А бројни примери руско-српских заједница доказују да то није само фигуративни израз.

Извор: Глас Русије

Share Button