Последње активности:

Руска Библионоћ

 

У ноћи између 20. и 21.  априла  многе руске библиотеке и књижаре биће отворене знатно дуже него обично-у то  време по угледу на популарне „Ноћи музеја „ у Русији се организују „Библионоћи „.Циљ овог експеримента који су организатори одредили као „друштвено-културну  акцију „ је подршка књижевности и читању , а такође и  као „организацију нових облика провођења слободног вермена  грађана“.

У „Библионоћ“ укључено више од 750 организација из целе Русије  

Прошле године је библиотека са читаоницом „Тургењев“прва узела учешће у „Ноћи музеја „.Тај пример је  надахнуо многе ,тако да  се сада у пројекат  укључило више од 750 организација из целе земље-библиотека, књижара, издавачких предузећа, музеја и галерија.У ноћи између 20. и 21. априла сви ће они понудити својим посетиоцима и читаоцима специфичне програме од којих су многи унитарни, ескпериментални, перфораманси, непоновљиви.
Од козачких песама и игара до маратонског читања голицавих прича из Декамерона.

Тако ће  сe у прогаму библиотеке станице  Кушчевска  наћи  козачке песме и игре,док ће се у библиотеци града Дубна одржати маратонско читање голицавих прича Декамерона.
У  руској престоници 30 библитека је пријавило своје учешће у „Библионоћи“.У заводу за дизајн „Флакон „одржаће се „Први ноћни књижни фестивал“ на коме ће поред осталог бити отвoрена изложба легендарног совјетског  самиздата и ауторских издања , радионице за децу, мини – сјам књига , који ће , истина ,бити отворен  само до  један сат пре поноћи.
Чему нас учи историја и такмичење у превођењу књижевних текстова
У библиотеци-читаоници „Тургењев „ приказаће видео снимке са конференције коју је фонд ТЕД организовао на тему „Чему нас учи историја „,спровешће се такмичења у превођењу компаније АВВYY, биће представљене нове немачке књиге , а отвориће се и изложба  илустрација књига Францускиње Делифине  Диран.У поноћ ће се моћи „прошетати по знаменитостима  библиотеке“ и погледати изложба посвећена 200-годишњици  победе у Отаџбинском рату 1812.

Прва „књижевна ноћ“ и наступ „Добровољног ватрогасног друштва за заштиту цврчака „
У дому Лосева одржаће се“ књижевна ноћ „ ( коначно да и она једном стигне после толиких књижевних вечери ) Дениса Драгунског и песничког удружења „Добровољно ватрогасно друштво  за заштиту  цврчака „.На програму Руске  државне библиотеке за децу је манифетсација  под називом „Библиотајне  за велике и мале“.
Ноћ растеривања књижне прашине
У Централној градској омладинској билиотеци „Светлов „ организује се акција „Ноћ растеривања књижне прашине „ и сусрет са прозним писцима Александром Иличевским, Јевенијем Поповим и Андрејом Рубановим.
У основи свих програма су изложбе књига и сусрети са писцима .За све то време билиотеке  неће прекидати своју основну делатност – консултације са читаоцима и издавање књига.
Семинар за филателисте  , козметички салон фризура из совјетске ере, дегустација напитака…
Уосталом, овим се активностима „Библионоћ“ не исцрпљује. Целовит прогам акција има за циљ да створи двострук утисак. Учесници ове манифестације се међусобно такмиче  ко ће приредити  што  ексцентричнији програм .Тако ће  у библиотеци „Њекрасов „ бити организовано десетак акција међу којима презентација поетског зборника Никите Џигурдија,козметички салон за фризуре совјетског периода,семинар филателиста ,дегустација пића, и дискусија „Слободни микрофон „. ..
Ако би се пробали само WI-FI  и дегустирала пића, можда би се то могло приложити концепцији „трећег места“ ( ако су прво и друго :кућа и посао):библиотеке смањују  број  ограничења  и очекују посетиоце  који не би долазили само да позајмљују књиге  него и да у њима „проводе време „.
Библиотекари упозоравају : у шта ће се све претворити читаонице ако се буду самофинансирале , као што се одавно прети
Али  у том уочљивом присуству у храмовима књига   и фризера, и филателиста , и дегустатора напитака ,неки почињу да препознају  и својеврсне изазове, па и слутње .Могуће да библиотекари хоће да демонстрирају  у шта ће се  све претворити читаонице , ако се деси, као што је одавно почело да се прети , да ове кутурне установе првог ранга значаја за друштво и државу, пређу на „самофинансирање“ и не рачунају више на државну потпору. Али, сви се надају да до тога неће доћи. Бар не ускоро .Док не прође још која „Библионоћ“….
Бранко Ракочевић

Извор: Русија.рс

Share Button