Последње активности:

„Ресурс“ у експедицији по Русији

Презентација пројеката "Ресурс"-а

Гостовање ,,Ресурс'' на летњој школи - експедицији ,,Из Новгорода и Пскова у Киев – Путем рађања Русије''.

У периоду од 14. до 28. јула 2012 године одржала се летња школа – експедиција ,Из Новгорода и Пскова у Киев – Путем рађања Русије“ у организацији Фонда Андреја Првозваног и Центра Националне Славе Русије са циљем обележавања 1150 година постојања државности Русије. Учесници су више од 60 младих људи из 21 региона Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Јужне Осетије, Француске и Србије.

Теме су биле историјско искуство и нови путеви друштвеног присуства хришћанства; путеви остварења цивилизацијског наслеђа Русије, Украјине и Белорусије у савременој културној политици; узајамни односи грађанског друштва и државе; историјско искуство и перспективе развоја.

Током трајања школе експедиције били одржана су квалитетна стручна предавања у оквирима културне политике, националне историје Русије, волонтерског позива. Било је много интересантних сусрета са научницима из области историје, филозофије, социологије, затим представницима РПЦ и администрације.

Споменик посвећен примању хришћанства Русије у Великом Новгороду

Споменик посвећен примању хришћанства Русије у Великом Новгороду

Млади учесници школе су представили своје волонтерске пројекте у сфери просвећивања и подизања свести друштва, било је такође пројеката у вези са реконструкцијом и рестаурацијом историјских и споменика културе, видео филмова и сајтова, виртуелних екскурзија, интерактивних историјских игара и пројекти са школарцима и васпитаницима домова за сирочад.

Храм у Пскову

Храм у Пскову

Наше удружење ,,Ресурс“ је представило своје пројекте под називом ,, Омладинска секција Ресурса у оквиру удружења руско-српског пријатељства“. После почетног представљања и упознавања првог дана школе, следио је обилазак Новгородског Кремља. Новгород – један од најдревнијих градова Русије, повезан са најважнијим етапама у развоју руске државе и важан духовни

бедем православља Русије. Екскурзија по Кремљу је започела посетом Софијском сабору, једном од најлепших споменика древне руске архитектуре – симбол Новгорода. Треба споменути и споменик ,,1000 година Русије“ – подигнутог 1862 год. у част 1000-годишњег јубилеја оснивања Кијевске Русије.

Следећег дана посетили смо Псковскиј Кремљ. У граду је смештен, по речима организатора: ,,западно утврђење руске државности“. У овом древном граду су живеле познате личности руске историје – књегиња Олга (једна од првих која је примила хришћанство) и велики Александар Невски. Овде је потписан указ о одрицању од престола последњег императора Русије Николај II.

Споменик 6-оj чети ВДВ у Пскову (за борбе у Чеченији)

Интересантно је поменути, с тачке гледишта новије руске историје, посету и полагање цвећа на споменик посвећеном сада већ легендарној 6-тој чети ВДВ-а о којој се снимљен филм ,,Грозовые ворота“.

Псков одаје утисак помало затвореног града, могући разлог за то што је био град – тврђава. Насупрот њему стоји Новгород, у коме се осе

ћа отворен дух – дух трговачког града. Псковскиј и Новгородскиј Кремљ засењују прелепим куполама златне и зелене боје древних храмова и очуваним утврђењима за које, са зрнцетом хумора, руски пријатељи кажу да би могли да издрже и дан – данас напад непријатеља.

Пут нас наредних дана води у Михајловскоје, где се налази музеј-резерват (под заштитом државе) и село у коме је живео, најумнији човек Русије с прве половине 19. – тог  века, А.С. Пушкин. Тамо је приметна лепота руског села из 18. и 19. – тог века са прекрасним пејзажима уноси у човека малу дозу романтизма. Од љубазних водича и кустоса сазнали смо много интересантних детаља из живота Великана.

Пушкинова радна соба (Михајловскоје)

Пушкинова радна соба (Михајловскоје)

У разговору смо се дотакли личности Владислава Саве Рагузинског. По искреном признању кустоса музеја, да није било његове улоге у довођењу прадеде Пушкина у Русију, не би било, у неку руку, ни највећег руског песника.

Из прелепог, древног, помало прохладног Пскова испратио нас је летњи пљусак. Чекао нас је лет за Запорожје, у источној Украјини. Летели смо авионом чувене украјинске фабрике за производњу авионских мотора ,,Мотор Сич“. Присутна је била сета јер напуштамо тло Русије али информација да стижемо са псковских +18° C на +30° C у Запорожје итекако нас је обрадовала. Посета Запорожју се истиче по мини – крстарењу  по дубоком и широком Дњепру, на коме смо видели огромну хидроцентралу из 30-тих година 20-тог века, 2 огромна бетонска моста Преображенскога.

Глумац - козак (источна Украјина)

Глумац – козак (источна Украјина)

Истичемо посету острву Хортица, које је познато по културно-историјском комплексу ,,Запорожска Сеч“ који је интересантан по томе што је ту сниман филм ,,Тарас Буљба“. У самом граду се налази један од најдужих булевара Европе, главна градска улица, Булевар Лењина са истоименим тргом и спомеником. Пролазећи низ улицу могу се приметити бројни споменици Црвеноармејцима из Другог св. рата. Плућа испуњава тешки индустријски ваздух – још један од симбола Запорожја. Последњег дана боравка био је свечано откривен споменик Вааламској Богородици у Катедралном сабору Андреја Првозванога, најпоштованијем апостолу од свих 12 апостола у Русији.

Касније смо обишли горепоменуту фабрику ,,Мотор Сич“ која, према речима домаћина, сарађује са највећим руским фабрикама авиона Антонов, Сухој, Тупољев. Треба споменути групу од 5 радника ,,Мотор Сич“ који су били једни од омиљених гостију школе – експедиције увесељавајући нас својим анекдотама.

Михајловски сабор (Кијев)

Михајловски сабор (Кијев)

Последња  етапа представља посета Кијеву. Кијев посебно задивљује разноврсношћу архитектурних стилова из различитих епоха. Шетајући по центру града, у истој улици се могу наћи храмови из средњег века, затим прелепе грађевине 17. и 18.-тог века и улица се завршава здањима 19. и 20. – тог века. Веома интересантан је био молебан уочи дана светог равноапостолног великог кнеза Владимира, који је служио Његова Светост Патријарх Московски и Целе Русије Кирил на Владимирском брегу, око споменика самом кнезу Владимиру.

Посета Кијевско-Печерској Лаври је протекла заиста упечатљиво. Ту смо имали прилике да се поклонимо моштима читавом низу различитих руских светаца. По лепоти се истиче Успенски сабор, посвећен Успенију Богородице. Пред сам улазак у Лавру срели смо групу уморних ходочасника из Србије. Неколико топлих, срдачних речи на српском су опомињале да се примакао крај школе. У суботу 28. јула се растајемо са трунком сете од Кијева и Украјине и са нестрпљењем ишчекујемо неки нови сусрет са руским, белоруским, украјинским, осталим словенским пријатељима.

Сабравши све утиске, могу рећи да сам упознао много нових, образованих, младих, креативних људи са одличним идејама. Tоком школе – експедиције ФАП и ЦНС су изразили велику подршку српском народу, нарочито на Косову.

Иван Петровић

Представник „Ресурс“-а

Кијевско Печерска лавра (Кијев)

Кијевско-печерска лавра (Кијев)

Share Button