Последње активности:

Реализација „Јужног тока“ у договореном року

Председник управног одбора „Гаспрома“ Алексеј Милер и бугарски министар за економију, енергетику и туризам Делан Добрев размотрили су данас у Москви енергетску сарадњу Русије и Бугарске, посебну пажњу посветивши реализацији пројекта „Јужни ток“ саопштио је руски холдинг.


Учесници су нагласили да се радови на том пројекту реализују у договореним роковима, а такође је истакнут успешан тендер за избор извођача радова за територијално планирање, процену утицаја на животну средину, припрему пројектне документације деонице „Јужног тока“ на територији Бугарске.

Пројекат „Јужни ток“ реализује се ради диверсификације маршрута испорука руског гаса европским потрошачима. За реализацију копнене деонице пројкета Русија је потписала међувладине споразуме са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Аустријом.

Гасовод ће, како је предвиђено, имати четири линије, капацитета од по 15,57 милијарди кубних метара годишње. Пуштање прве линије је планирано за децембар 2015. године, а постизање пуног капацитета од 63 милијарде кубних метара очекује се до 2018. године.

Орјентациона вредност „Јужног тока“ износи 15,5 милијарди евра, од чега је 10 милијарди евра предвиђено за деоницу испод Црног мора, а 5,5 милијарди евра за копнену.

Извор: Русија.рс

Share Button