Последње активности:

Припреме за старт ГЛОНАСС-а у завршној фази

01848 РУСКИ GPS - глoбални навигациони систем ГЛОНАСС - ускоро ће бити „на услузи“ и грађанима, а не само - као досад - Министарству одбране РФ и другим државним институцијама.

Припреме су у завршној фази, систем је већ потврдио да је поуздан, његовов сигнал је практички доступан на читавој земаљској кугли, изајавио је Сергеј Ревнивих, заменик директора руског Централног научно-истраживачког института машиноградње за координатно-временско и навигационо обезбеђење.

Он је демантовао писање неких медија да министарство одбране Руске Федерације одустаје од увођења и коришћења у борбеном дежурству система ГЛОНАСС због наводно неких деформација у сателитској групацији. Ревнивих је оценио да суу такве „информације“ наручене.

„Да би се систем ГЛОНАСС увео у експлоатацију Роскосмос заједно са министарством одбране РФ мора у превиђеном року припремити неопходну документацију. Процес усаглашавања документације у министарству одбране Русије налази се у завршној фази“ – указао  је Ревнивих.

Он је истакао да непостојање формалног правног акта о увођењу система ГЛОНАСС у експлоатацију не спречава да га користе потрошачи свих категорија.

Говорећи о стању руске сателитске групације, Ревнивих је истакао да су се током 2012. године наменски користила 24 космичка апарата, а да је смањење на 23 било изазвано „неопходношћу да се обави планско техничко сервисирање и замена космичких апарата који су своје одрадили“.

„Није било погоршања карактеристика глобалног навигационог поља. Тренутно се користе 23 космичка апарата циљне намене, а систем је на територији Руске Федерације доступан 99,95 одсто што корисницима система ГЛОНАСС не ствара никакве проблеме“ – истиче он.

Ревнивих је напоменуо да се у првом кварталу  2013. године планира лансирање сателита Глонасс-М и новог космичког апарата Глонасс-К.

Извор: Факти

Share Button