Последње активности:

Осмо питање – наградни квиз „Бесплатни часови руског језика“

Правила наградног квиза:

  • Сваки дан од 29. Септембра до 5. Октобра биће постављено по питање на нашем сајту и на нашој Фејзбук страници.
  • Питања ће се постављати преподне и поподне по једно.
  • Одговори на питања треба да се пошаљу на адресу наше електронске поште: info@resu.rs
  • Први тачан одговор који стигне након објављивања питања осваја награду учења руског језика.
  • На крају недеље биће објављен списак свих који су дали тачне одговоре, као и оних који су добили награду и прилику да уче руски језик у нашем друштву „Ресурс“
  • Сви остали остаће у нашој бази података и биће обавештени, ако будемо у прилици опет да организујемо наградни квиз, или ако будемо у прилици да организујемо бесплатне часове руског језика.

Sankt_Peterburg_III_by_IvAly

Осмо питање – наградни квиз „Бесплатни часови руског језика“:

Ово је  град у северозападној Русији који носи статус федералног града и административног центра Лењинградске области и Северозападног федералног округа.

После Москве, ово је други по броју становника, и други по важности економски, индустријски, научни и културни центар Русије. Налази се на ушћу реке Неве у Фински залив (Балтичко море), што га чини и важним траснпортним и трговачким центром.

Овај град је основао Петар Велики 1703. на мочварном земљишту у близини мора. Тиме је желео да осигура руски приступ Балтику. Град је од 18. до 20. века био престоница Руског царства, значајан европски културни центар, и најважнија руска лука на Балтику. Централни део града је данас под заштитом УНЕСКО.

Био је престоница Русије у периоду више од двестотине година (1712—1728, 1732-1918). И сад се понекад назива „Северна престоница“ (рус. Северная столица).

Како се зове некадашња руска престоница, град који смо описали?

Share Button