Последње активности:

Одржана промоција књиге „Руски хуманитарни поход на Балкан“

У пуној свечаној сали Матице српске у суботу 22.09.2012. са почетком у 16 часова представљена је књига ауторке Гаљине Шевцове  „Руски хуманитарни поход на Балкан“ .  Промоцију су организовали Друштво српско руског пријатељства и дијаспоре «Ресурс» из ново Сада и Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног из Москве.

„У Русији се од почетка двадесетог века налазимо под заробљеништвом двају митова о помоћи балканским Словенима. Први од њих гласи да су ту помоћ указивали владајући кругови Руске империје – и то још на рачун сопственог народа. Други , пак, каже да су „прогресивни слојеви друштва били принуђени да се око тога супротстављају царској влади“.

У овом раду се баца светло на детаље о питању ко је из Русије , и у ком обиму указивао хуманитарну помоћ Србији током 1912-1913. Године .“  Уводне су речи ауторке ове књиге које су уједно биле и основ промоције у Матици српској у суботу.

Током промоције сазнајемо да иза руске хуманитарне мисије на Балкану не стоји нико други до сам руски народ и то је она кључна истина коју открива ова књига са свим детаљима те помоћи и жртвама које је тај братски народ поднео помажући Србе. Док се званична Русија неретко држала подаље од збивања на Балкану , руски народ креће у како је то назвао тадашњи секретар руске мисије у Београду Штрандман „ Руски хуманитарни поход на Балкан“. Те његове речи су постале и наслов ове књиге.

На промоцији која је трајала око 2 сата упечатљиве речи су биле Иване Жигон да је на неки начин срамота што управо ми Срби нисмо написали ову књигу . Руски гости су се пак захвалили Србима што су после октобарске револуције помогли избеглим Русима примајући их у тадашњу краљевину Југославију. Уводну реч је одржала Радојка Ковач , председница Друштва Српско-Руског пријатељства и дијаспоре „Ресурс“ из Новог Сада. Затим су се смењивали остали учесници промоције, руски научник и стручњак за Балкан Ана Филимонова, Михаил Јакушев подпредседник Фонда Св.Андерај Првозваног  и Центра националне славе, наша глумица Ивана Жигон,ауторка Гаљина Шевцова, и на крају Његово Виско Преосвештенство Архиепископ швајцарски и западноервопски Михаил као клирик руске заграничне Цркве који је нагласио да је управо руска Загранична Црква настала( родила се како се он изразио) у Србији у Сремским Карловцима те да је повезаност наша два народа нераскидива.

Присутни на промоцији су имали прилику да добију ову књигу на поклон као и аутограм ауторке Гаљине. Један број књига ће бити поклоњен појединим библиотекама и другим културним институцијама у Србији.

Руски учесници промоције су били изузетно задовољни што је промоција одржана у националној институцији попут Матице српске и што је интересовање било велико за књигу која говори о томе како је једна велика генерација Руса пожртвовано помагала братски српски народ у моменту када му је било најтеже.

Share Button