Последње активности:

Највећи позоришни центар на свету

 

СВЕТСКИ ЧУВЕНИ МАРИИНСКИ ТЕАТАР ИЗ САНКТ ПЕТЕРБУРГА ДОБИО МНОГО ВИШЕ ОД НОВЕ ПОЗОРИШНО-КОНЦЕРТНЕ СЦЕНЕ

СВЕТСКИ ЧУВЕНИ МАРИИНСКИ ТЕАТАР ИЗ САНКТ ПЕТЕРБУРГА ДОБИО МНОГО ВИШЕ ОД НОВЕ ПОЗОРИШНО-КОНЦЕРТНЕ СЦЕНЕ

ГЛАВНО позориште руске северне престонице Санкт Петербурга – светски чувени Мариински театар – добио је нову главну сцену.

Сцену са највећим техничким могућностима и врхунском акустиком какву нема ни једно друго позориште у свету.

Свечаност отварања нове сцене – а потом и гала концерту – присуствовао је и председник Руске Федерације Владимир Путин.

После концерта, уприличен је коктел на којем су учесници и гости честитали и нови успех и рођендан директору и диригенту театра – маестру Валерију Гергијеву.

Обнова и унутрашњи радови су трајали готово 10 година, али је ансамбл излазак на сцену чекао још дуже, јер се о проширењу овог позоришта говорило још и крајем прошлог века.

Овај сан почео је да остварује маестро Гергијев, још у тешким `90-тим. Тада готово нико није веровао да ће се зграда појавити у догледној будућности – Мариински театар је тада имао само два телефона и један једини факс. А ансамбл је имао око 700 представа годишње. У Русији и по читавом свету.

Оваква свечаност, наравно, није могла без великих имена светске уметности.

Чувени тенор Пласидо Доминго, који је био учесник свечаног концерта, рекао је: „Веома сам поносан и срећан што учествујем у отварању ове нове зграде. Сала је величанствена. Град и читава Русија могу само да се поносе Гергијевом. Он и његов ансамбл поклањају читавом свету предивну музику”.

Доминго је специјално дошао на отварање нове зграде Мариинског позоришта. Он није само певао, већ је и дириговао, што је било изненађење и за гледаоце и за остале уметнике.

Да би наступили на новој сцени, многи врхунски уметници – Леонидас Кавакос, Рене Папе, Ана Нетребко, Денис Мацуев, Јуриј Башмет и други – прекинули су своје турнеје…

„Акустика је изванредна. Данас сам свирао „Лабуда” пијанисимо. Једна виола и два пијана и све се чуло у сали! Предивно!” – рекао је виолиста и диригент Јуриј Башмет.

Одушевљење и задовољство нису скривали ни гледаоци који су позвани на премијеру новог театра. Многи на крају гала концерта нису могли да сакрију емоције.

„Кад свира прави оркестар, то је вероватно, посебан начин живота. Један великан је рекао: „Уметност нам је дата да не бисмо умрли од истине“ – истиче народни уметник СССР Армен Џигархањан.

Осећај поноса за још једно у низу достигнућа Русије испуњавало је готово све. Сви су били свесни: овакве театре код нас још нису градили, а сличних у свету тешко ћете наћи.

„Желела бих да што више људи ово види, што сам ја видела данас. Управо на Западу, да бих се још једном поносила Русијом!” – истаклa је топ-модел Наталија Водјанова.

Десило се да се премијера ансамбла на новој сцени поклопила са рођенданом маестра Валерија Гергијева. Како је рекао Путин – то није случајност.

„Није случајно – нагласио је – што је управо Мариински театар добио овакве неограничене техничке могућности за своје стваралаштво. Заслужио је. Без преувеличавања, ово је данас уметнички ансамбл планетарног значаја“.

О будућности театра, руски лидер је говорио и на свечаном банкету у част Гергијева.

Започео је пријатељском шалом: „Када се на крају данашњег догађаја на подијуму пред оркестром појавио Пласидо Доминго, одмах ми је било јасно да то није Валериј. Он је старији, а Валериј је ћелавији. То само значи, Валерије, да он више ради”.

„Одсад ће он морати више да ради, јер Мариински није обични театар, већ највећи позоришни центар у свету” – наставио је шеф руске државе.

„То је културни центар. То је образовани центар и то је концертни центар. Стара зграда Мариинке имала је 27 хиљада квадратних метара. А сада има 120 хиљада квадрата заједно са концертном салом” – рекао је Путин.

И наставио: „Најважније је што ово није само огроман пројект. Све што се пожели -може се изградити данас у свету, али  све ове квадратне метре треба испунити стваралачким садржајем” – истакао је Владимир Путин.

„Маестро Гергијев и његов дивни уметнички колектив учиниће то са њима својственим бљеском” – уверен је председник Русије.

Иначе, гала концерт је трајао око два сата. Међутим, ни после концерта гости се нису разилазили јер су били очарани зидовима од полудрагог оникса и стакленим степеништем. Уживали су у погледу на Петроград са балкона театра.

Кад су већ напустили театар, многи су се заустављали да виде и његову предивну спољашњост.

 

Горан Шимпрага

 

Извор: Факти

Share Button