Последње активности:

Говор Владимира Путина у Уједињеним Нацијама

В.Путин: Поштовани господине Председниче!  Поштовани господине Генерални секретару! Поштовани председници држава и влада! Даме и господо!

70-годишњица Организације Уједињених Нација је добар повод да се осврнемо на историју, да говоримо о нашој заједничкој будућности. 1945 године, земље које су победиле нацизам, објединиле су снаге да би положиле чврсте темеље послератног светског поретка.

Подсетићу, да су се кључне одлуке о принципима сарадње међу државама, одлуке о формирању ОУН доносиле у нашој земљи на састанку лидера антихитлеровске коалиције на Јалти.  До сусрета на Јалти стварно је много било патње, пале су десетине милиона живота људи у два светска рата који су прошли планетом у  XX веку, и да будем објективан човечанство је прошло кроз бурне, понекад и драматичне догађаје у последњих седамдесет година, али захваљујући одлуци са Јалте о оснивању ОУН сачуван је свет од потреса великих размера.

Организација Уједињених Нација је структура којој нема равних по легитимности, репрезентативности и универзалности  

Организација Уједињених Нација је структура којој нема равних по легитимности, репрезентативности и универзалности. Да, на рачун ОУН у последње време се чује доста критике, како  она демонстрира слабу ефикасност, а доношење принципијелних одлука почива на непремостивим несугласицама, пре свега међу члановима Савета безбедности.

Међутим , хтео бих да истакнем да је неслагања у ОУН било увек, током свих 70 година постојања организације. И право на вето се увек примењивало: користиле су га и САД, и Велика Британија, и Француска , и Кина, и Совјетски Савез, касније Русија. То је сасвим природно за тако разнолику и репрезентативну организацију. Кад  се оснивала ОУН и није се ишло са претпоставком да ће ту владати исто мишљење. Суштина организације је у ствари да нађе компромис, а њена снага је у узимању у обзир различитог мишљења и разних гледишта.

Разматране одлуке у ОУН доносе се у облику резолуција или се не доносе, како кажу дипломати: пролазе или не пролазе. И све радње сваке државе које заобилазе такав поредак су нелегитимне и у супротности су са Повељом Организације Уједињених нација и савременог међународног права.

VP-UN-1

Говор на пленарној 70 седници Генералне Скупштине ОУН

Сви ми знамо да је после завршетка „хладног рата“-сви то знају у свету, створен један центар доминације. И, тада је код оних који су се нашли на врху те пирамиде дошло до искушења да помисле да ако су они тако јаки и изузетни, они најбоље знају од свих шта да раде.Према томе, не треба рачунати и на ОУН, која често уместо да аутоматски одобри, озакони потребну одлуку, она  само смета, како се то код нас каже само је  „кост у грлу“. Почело се причати о томе да је Организација у таквом облику  у којем је формирана застарела, да је испунила своју историјску улогу.

Наравно, свет се мења, и ОУН треба да буде у складу  са том природном трансформацијом. Русија је на основу широког консензуса спремна за такав посао по питању даљег развоја ОУН са свим партнерима, али сматрамо да су покушаји да се уздрма ауторитет и легитимитет ОУН крајње опасан. То може да доведе до нарушавања целе архитектуре међународних односа. Тада нам стварно неће остати никаква правила, осим права јачег.

То ће бити свет у коме ће уместо колективног рада владати егоизам, свет у коме ће бити све више диктата и све мање равноправности, мање реалне слободе, свет у коме  ће уместо стварно независних држава расти број стварних протектората, којима се управља споља. Па, шта је то државни суверенитет о којем су већ колеге говориле? То је пре свега питање слободе, слободног избора своје судбине за сваког човека, за народ, за државу.

Узгред речено, поштоване колеге, у истом контексту је и питање о такозваној легитимности државне власти. Не сме се играти и манипулисати речима. У међународном праву, у међународним пословима сваки термин треба да буде јасан , транспарентан, треба да има једнаке критерије. Сви ми смо различити, и према томе се треба односити са поштовањем. Нико није обавезан да се прилагођава једном моделу развоја, који је неко одредио као једино исправан.

VP-UN

70.седница Генералне Скупштине ОУН

Нико од нас не сме да заборави искуство из прошлости. Ми, на пример памтимо и примере из историје Совјетског Савеза. Извоз социјалних експеримената, покушаји да се покрену промене у овим или оним државама, полазећи од својих идеолошких поставки је доводио до трагичних последица, није доводио до прогреса, већ до деградације. Међутим, чини се да се нико не учи на туђим грешкама, него их само понавља. И извоз сад већ такозваних „демократских“ револуција  се наставља.

Довољно је да се погледа ситуација на Блиском Истоку и северној Африци о чему је говорио претходни говорник. Наравно да су политички и социјални проблеми одавно зрели за промене, и људи су тамо наравно хтели промене. Али, шта се заправо десило? Агресивна интервенција споља је довела до тога да су уместо реформи државни институти и сам начин живота безобзирно били разрушени. Уместо тријумфа демократије и напретка- насиље, сиромаштво, социјална катастрофа, а људска права укључујући и право на живот не постоје.

Тако бих хтео да питам оне који су створили такву ситуацију: „Да ли бар сад схватате шта сте то урадили“? Али се бојим да ће то питање остати да виси у ваздуху, зато што од политике у чијој основи се налази самоувереност, убеђење у томе да су изузетни и некажњиви , нису одустали.

Већ је очигледно да настали вакум у власти у низу земаља Блиског Истока и Северне Африке  довео до анархије, који се почео попуњавати екстремистима и терористима. Под заставом такозване „Исламске државе“ већ ратују десетине хиљада ратника.  Међу њима су и бивши припадници армије Ирака, који су се после инвазије на Ирак 2003.године нашли на улици. Регруте шаље и Либија, чија је државност уништена после грубог кршења Резолуције бр. 1973 Савеза безбедности ОУН. А сад редове попуњавају и чланови такозване умерене сиријске опозиције коју подржава Запад.

Вакум власти који је настао у низу земаља Блиског Истока и Северне Африке довео је формирања зона анархије који су брзо почели да попуњавају екстремисти и терористи

У почетку их наоружавају, обучавају, а затим прелазе на страну такозване „Исламске државе“. Па , и сама „Исламска држава“ је никла ниоткуда: њу су такође у почетку гајили као оруђе против нежељених режима. После стварања места за ратне операције у Сирији и Ираку „Исламска држава“ шири своју експанзију на друге регионе, устремљује се на владавину  у исламском свету, и не само тамо. Очигледно да се не ограничава само на те планове. Стање ствари је више него опасно.

У таквој ситуацији је лицемерно и неодговорно иступати са громогласним декларацијама о претњи од међународног тероризма и при томе затварати очи пред каналима финансирања и подршке терористима, између осталог и за рачун нарко-трговине, нелегалне трговине нафтом, оружјем , или покушавати манипулацију екстремним групацијама, да их стављају себи у службу за постизање сопствених политичких циљева у нади да ће се некада обрачунати са њима, то јест ликвидирати их.

Онима, који стварно тако раде и мисле хтео бих да кажем: поштована господо, ви имате посла с веома жестоким људима, али који уопште нису глупи, и нису примитивни, нису глупљи од вас, и још се не зна ко кога користи за своје циљеве. И последњи подаци о испоруци оружја истој тој умереној опозицији –терористима је најбоља потврда томе.

Сматрамо да су сви покушаји флертовања с терористима, а нарочито њихово наоружавање не само кратковиди, већ и запаљиви  

Сматрамо да су сви покушаји флертовања с терористима, а нарочито њихово наоружавање не само кратковиди, већ и запаљиви. Као последица, глобална терористичка претња може да порасте до критичне тачке, да захвати нове регионе планете. Утолико пре, што се у камповима „Исламске државе“ врши припрема ратника из многих земаља, укључујући и европске.

На жалост, морам да кажем то директно, поштоване колеге, и Русија није овде изузетак. Не сме се дозволити да се они који одрубљују главе, који су осетили мирис крви, затим се вратили својој кући и тамо настављају прљави посао. Ми то нећемо. На крају крајева, то нико не жели, зар не? Русија је увек чврсто и доследно иступала против тероризма у свим његовим облицима.

Данас ми пружамо војно-техничку помоћ и Ираку, и Сирији, и другим земљама региона које воде борбу с терористичким групацијама. Сматрамо огромном грешком одбијање сарадње с сиријским властима, државном армијом, са онима који се храбро лицем у лице боре против терора. Треба на крају да се призна да се осим државне војске Председника Асада, као и курдских устаника у Сирији с „Исламском државом“ и другим терористичким организацијама реално нико не бори. Ми знамо све проблеме у региону, све противречности, али треба ипак полазити од  чињеница.

Ми предлажемо да сви ујединимо напоре за решење проблема који се налазе пред нама и да истински  формирамо широку међународну антитерористичку коалицију 

Поштоване колеге! Морам да приметим да се у последње време наш искрен и директан предлог користи као повод да се окриви Русија у растућим амбицијама. Као да они који говоре о томе немају уопште никаквих амбиција. Али, није суштина у амбицијама Русије, поштоване колеге, већ у томе да се настала ситуација у свету не може више толерисати.

У ствари, ми предлажемо да се не водимо амбицијама, већ општим вредностима и општим интересима на основу међународног права, да се обједине напори за решавање нових проблема који се налазе пред нама  и да формирамо истинску широку међународну антитерористичку коалицију. Као и антихитлеровска коалиција, она би могла да уједини у својим редовима најразличитије снаге спремне да се одлучно супротставе онима који као и нацисти сеју зло и мржњу према људима.

И, наравно, кључни учесници у таквој коалицији требају да постану муслиманске земље.   „Исламска држава“  није само директна претња, већ својим крвавим злочинима скрнави велику светску религију-ислам. Идеолози ратника исмевају ислам, скрнаве његове истинске хуманистичке вредности.

Хтео бих и да се обратим муслиманским духовним лидерима: сада су веома важни и  ваш ауторитет и ваша проповедничка реч. Потребно је сачувати људе које ратници желе да врбују, од непромишљених корака, а онима који су били преварени због разних околности треба помоћи да нађу пут за нормалан живот, да одложе оружје и да се прекине братоубилачки рат.

50873310356096b9490270820435115_v4_big

Говор на пленарној седници 70. Генералне Скупштине ОУН

Већ ће у скорије време Русија као председавајући Савета Безбедности сазвати министарску седницу за комплексну анализу претњи на простору Блиског Истока. Пре свега, предлажемо разматрање могућности доношења резолуције о координацији дејстава свих снага које се супротстављају „Исламској држави“ и другим терористичким групацијама. Понављам, таква координација треба да се базира на принципима Повеље  ОУН.

Сматрамо да међународна заједница може да изради свеобухватну стратегију политичке стабилизације и социјално-економског опоравка Блиског Истока. Тада, поштована господо, и кампови за избеглице неће требати да се граде. Река људи, принуђених да напусте родну земљу буквално је запљуснула суседне земље, а затим и Европу. Овде се ради о стотинама хиљада, а може да дође и до милиона људи. То је у суштини горко пресељавање народа и тешка лекција за све нас, укључујући и Европу.

Сматрам да је јако важно да се обнове државне структуре у Либији, да се подржи нова влада у Ираку, да се пружи свестрана помоћ законској влади у Сирији

Хтео бих да истакнем: избеглицама је свакако потребно саосећање и подршка. Међутим, да се заиста реши тај проблем могуће је само путем обнове државности тамо где је она била уништена, путем јачања институција власти тамо где су се још сачували или се формирају, путем пружања свестране помоћи- војне, економске, материјалне- земљама које су се нашле у тешком положају, и наравно људима који без обзира на све тешкоће не напуштају земљу.

Разуме се да било каква помоћ сувереним државама не треба да се намеће, него да се предлаже , и то искључиво у складу са Повељом ОУН. Све што се ради и што ће се радити у тој области у складу с нормама међународног права треба да буде подржано од стране наше Организације, а све што је у супротности с Повељом ОУН-одбијено.

Пре свега, сматрам да је веома важно да се помогне обнова државних структура у Либији, да се подржи нова влада у Ираку, да се пружи свестрана помоћ законски изабраној влади у Сирији.

Поштоване колеге, кључни задатак међународне заједнице на челу с ОУН остаје обезбеђење мира, регионалне и глобалне стабилности. По нама, ради се о формирању простора једнаке и недељиве безбедности , безбедности која није само за изабране, него за све. Да, то је тежак, сложен и дуготрајан посао, али за то нема алтернативе.

Међутим блоковско размишљање из времена „хладног рата“ и тежња за освајањем нових геополитичких простора код неких наших колега још увек на жалост доминира. Прво је продужена линија у смислу проширења НАТО. Поставља се питање: Ради чега, ако Варшавског пакта више нема, Совјетски Савез се распао? Без обзира на то, НАТО не само да је остао , него се још и шири, као и његова војна инфраструктура.

Потребно је реално узети у обзир интересе и права људи у Донбасу, поштовање њиховог избора, сарађивати са њима, како је и предвиђено Минским споразумом о кључним елементима политичког поретка државе.

Ми смо сигурни да: зауставити крвопролиће, наћи излаз из ћорсокака могуће је само уз савесно испуњавање Минског споразума од 12 фебруара ове године. Претњом, силом, оружјем суверенитет Украјине не може да се сачува. А то треба да се уради. Треба реално узети у обзир интерес и права људи у Донбасу, поштовање њиховог избора, сарађивати са њима како је и превиђено Минским споразумом о кључним елементима политичког уређења државе. То и јесте гаранција томе да ће се Украјина развијати као цивилизована држава, као најважнија карика у изградњи заједничког простора за безбедност и економску сарадњу како у Европи, тако и Евроазији.

Даме и господо, нисам малопре случајно говорио о заједничком простору економске сарадње. Још се донедавно чинило да ћемо у економији где владају објективни тржишни закони   научити да живимо без подела, да ћемо радити на основу транспарентних, заједнички израђених правила, укључујући принципе СТО, који подразумевају слободу трговине, инвестиција, отворену конкуренцију. Међутим, данас је постала скоро норма да се уводе једностране санкције мимо Повеље  ОУН. Оне не само да служе политичким циљевима, него су и начин за елиминацију конкуренције на тржишту.

Истаћи ћу још један симптом растућег економског егоизма. Низ земаља је пошло путем затворених ексклузивних економских заједница, при чему се разговори о њиховом формирању воде у кулоарима, у тајности од сопственог народа, од сопствених пословних кругова, јавности , и од других земаља. Друге државе, чији интереси могу бити дотакнути такође се не обавештавају. Вероватно, све нас хоће да ставе пред свршен чин да су правила игре измењена, и измењена су опет за рачун уског круга изабраних, и без учешћа СТО. То је опасно због неравнотеже трговинског система, разбијањем глобалног економског простора.

VP-UN

70. седница Генералне Скупштине ОУН

Истакнути проблеми дотичу интересе свих држава, утичу на перспективе целе светске економије, зато предлажемо да их размотримо у оквиру ОУН,СТО и „Групе 20“. За разлику од политике ексклузивности, Русија предлаже хармонизацију регионалних економских пројеката, такозвану интеграцију интеграција, засновану на универзалним транспарентним принципима међународне трговине. Као пример, навешћу наше планове за спајање Евроазијског економског савеза с кинеском иницијативом за формирање „Економског појаса великог пута свиле“. И, ми и даље велике перспективе видимо у хармонизацији интеграционих процеса у оквиру Евроазијског економског савеза и Европске Уније.

Даме и господо, међу питањима  која се тиче будућности целог човечанства је и такав изазов као што је глобална промена климе. Ми смо заинтересовани за успех климатске конференције ОУН, која се у децембру одржава у Паризу: у оквиру свог националног доприноса за 2030 годину планирамо ограничење емисије гасова стаклене баште за 70-75 процената од нивоа из 1990.

Међутим, на тај проблем се треба гледати са ширег аспекта. Да, одређивањем квота за штетне емисије , уз коришћење другачијих по свом карактеру тактичких мера, ми ћемо можда на неко време скинути оштрину проблема, али сигурно га нећемо битно решити. Нама су потребни квалитативно другачији приступи.  Требало би да се уведу принципијелно нове технологије ближе природи које не оштећују животну средину, а у хармонији су са њом и дају могућност да се обнови поремећена равнотежа између биосфере и техносфере. То је заиста изазов планетарних размера. Сигуран сам да човечанство за то има интелектуални потенцијал.

Предлажемо да се под окриљем ОУН организује специјални форум на којем би се комплексно размотрили проблеми везани за коришћење природних ресурса, уништавање животне средине, промене климе

Потребно нам је да удружимо снаге , и то пре свега оних земаља које имају снажну истраживачку базу и резерве фундаменталне науке. Предлажемо да се под окриљем ОУН организује специјални форум на којем би се комплексно размотрили проблеми везани за коришћење природних ресурса, уништавање животне средине, промене климе. Русија је спремна да буде један од организатора таквог форума.

Поштоване даме и господо, колеге, 10.јануара 1946.године у Лондону је почео рад првог заседања Генералне Скупштине ОУН. Отварајући га, председник комисије за организацију заседања, колумбијски дипломата Зулета Ангел је по мени веома широко формулисао принципе на којима треба да заснива свој рад ОУН. То су добра воља, дух сарадње и презир  интрига и лукавости.

Данас су те речи упутство свима нама. Русија верује о огромни потенцијал ОУН, који треба да помогне у томе да се избегне нова глобална конфронтација, и да се пређе на стратегију сарадње. Заједно са другим земљама ћемо доследно радити на јачању улоге ОУН као координатора.

Сигуран сам, да ћемо у заједничкој сарадњи учинити свет стабилним и безбедним, да ћемо обезбедити услове за развој свих држава и народа.

Хвала на пажњи

Share Button