Последње активности:

Гаспромњефт испунио све инвестиционе обавезе према НИС-у

Руски „Гаспромњефт“ је у априлу исплатио последњу рату за инвестиционе обавезе предвиђене купопродајним уговором за 51 одсто акција Нафтне Индустрије Србије (НИС), чиме је испунио услове споразума са владом Републике Србије, два месеца пре договореног рока.

Од 2009. године „Гаспомњефт“ у програм модернизације и реконструкције прерађивачког комплекса НИС и повећање еколошке безбедности производних процеса уложио договорених 500 милиона евра, објавила је данас руска компанија на својој интернет страници.

Модернизација производње је основни услов да НИС освоји стратешки важну позицију лидера балканског тржишта деривата. Кључни елемент програма модернизације је изградња комплекса лаког хидрокрекинга и хидросепарације у рафинерији у Панчеву.

Нови комплекс ће квалитативно променити производне параметре, а конкретна дубина прераде ће се повећати на 84 одсто, удео производње светлих деривата на 76 процената, а сем тога повећаће се еколошка безбедност производње.

Количина емисије штетних материја у атмосферу, међу којима и чврстих честица смањиће се на ниво који одговара прописима Европске уније.

Пројектом модернизације, обезбедиће се технолошки максимум прераде у рафинерији од 4,8 милиона тона годишње, што ће у потпуности подмирити потребе тржшта Србије и омогућити извоз деривата у земље балканске регије.

Пуштање у рад комплекса за хидрокрекинг и хидросепарацију обезбедиће НИС-у прелазак на производњу бензина и евродизела, са садржајем сумпора до 10 ппм, што је у складу са еколошким прописима Европске уније.

Постизањем пројектованих капацитета, рафинерија у Панчеву ће производити око 640.000 тона бензина годишње, док ће се продукција евродизела повећати 6,5 пута – на 1,5 милиона тона годишње.

Изградња комплекса за хидрокрекинг и хидросепарацију рафинерије у Панчеву биће завршена у трећем кварталу, а пуштање комплекса у рад планирано је за новембар 2012. Председник Одбора директора НИС-а, први заменик генералног директора „Гаспромњефта“ Вадим Јаковљев, истакао је да је његова компанија испунила инвестиционе обавезе пре предвиђеног рока, што још једном потврђује да је 2009. влада Републике Србије добила поузданог партнера за развој петрохемијског сектора.

„Модернизација прерађивачког комплекса НИС данас улази у финалну фазу, завршава се изградња последњих објеката, а стартовало је испитивање инфраструктурних мрежа и опреме“ рекао је Јаковљев.

Он је истакао да окончање инвестиционог циклуса не значи и завршетак процеса модернизације рафинерије у Панчеву, додајући да НИС разрађује стратегију даљег развоја фабрике и њених производних капацитета, објављено је на сајту „Гаспромњефта“.

Стратешка сарадња Србије и Русије обухвата и модернизацију и проширење подземног складишта гаса Банатски двор.

Већински пакет од 51 одсто акција НИС-а продат је у децембру 2008. руском „Гаспромњефту“ за 400 милиона евра, уз обавезу улагања око 550 милиона евра у модернизацију рафинерије у Панчеву.

Извор: Русија.рс

Share Button