Последње активности:

Дмитриј Медведев о унутрашњој и међународној политици

Дмитриј Медведев је у Лондону одговарао на питања новинара британског листа

У центру пажње су се нашле унутрашња и спољна политика: новинаре Times. магловитог Албиона интересовале су борба против корупције и нове иницијативе ради регулисања ситуације у Сирији.

Не кршећи правила гостољубивости, Британци су питали Дмитрија Медведева за утиске о Олимпијским играма и шоуу приликом отварања. Добивши позитиван одговор, запитали су и за односе са Британијом. Премијер Дмитриј Медведев испричао је да је у време пријема у Бакингемском дворцу успео да контактира с Дејвидом Кемероном. И то доста детаљно и на различите теме. Премијер је уверио новинаре да су Москва и Лондон били и остају историјски партнери.
– У одређеним сложеним периодима, укључујући и ратне године, били смо и супарници, и партнери. Зато никакве краће компликације не би смеле да укино главно. Ми смо просто осуђени на сарадњу у различитим правцима. Ситуација на глобалном финансијском тржишту, у економији еврозоне све нас забрињава. Хвала Богу, ни Русија, ни Британија не спадају у државе еврозоне. Међутим, с друге стране, имамо колосални обим трговине, а Британија је чланица ЕУ, полазећи од тога, ми стално контактирамо.
Русија и Британија стално контактирају и када је у питању регулисање ситуације у Сирији, без обзира на то што су ставови земаља различити, мада не толико колико се каже са стране – истакао је Дмитриј Медведев.
– Ситуација је веома тешка и веома сложена, али сматрам да план Кофија Анана није исцрпљен, јер је он политички и мировни. Без обзира на тобожње несугласице у ставовима Русије и Британије, или Русије и САД, у ствари наши ставови нису толико различити, како се о томе говори. Полазимо од тога да би за Сирију био најгори сценарио грађански рат. Погинуо је огроман број људи, како то обично бива у таквим конфликтима. Међутим, криве су обе стране, које у једном моменту нису хтеле да чују једна другу и седну за сто преговора. Подсетио сам Дејвида да сам пре више од годину дана казао Башару Асаду да он мора да делује, спроводи реформе брзо и нађе кључ за узајамне односе с опозициом, чак и у случају да то буде тешко. Сматрам да потенцијал плана није исцрпљен, морамо да се кооперишемо и наставимо консултације у вези са тиме.
Интересовали су британске новинаре и односи између Русије и САД, тим пре што је до реситовања дошло у време када је председник био Дмитриј Медведев. „Много смо постигли“, изјавио је премијер, мада остају реалне несугласице у читавом низу питања.
– Оно (реситовање) је већ резултирало многим корисним стварима, почев од Уговора о ограничењу стратешких офанзивних наоружања, те одредило конфигурацију нашмх узајамних односа за наредне године, без обзира на то, што, рецимо, по ПРО нам се ставови разилазе. Ми смо успели да активирамо многе корисне механизме. Ми смо спроводили много консултација, посвећених међународним питањима. То је била прва америчка администрација, која је помогла Русији да се учлани у СТО. Увек ћу бити захвалан за то Бараку Обами, који је заузео поштени став. Возили смо се колима, разговарали без преводиоца, те је он рекао: помоћу ћу ти са учлањивањем у СТО. Он је то и учинио. Такве ствари се не заборављају.
Што се тиче ставова Русије и САД о ПРО, хоће ли се они једном постати ближи, Дмитриј Медведев је уверен, да је прво потребно одредити, против кога мора да буде усмерен тај систем.
– Постоји нека формула прећуткивања: против кога се ствара одговарајући противракетни штит? Ако је он против држава, које разрађују несанкционисане нуколеарне програме и стварају нове ракете, то ми разумемо. Међутим, објасните, зашто одговарајући штит и одговрајуће ракете могу да погађају мете у Русији? Односно, да утичу на наш ракетни потенцијал. Ако је то против нас, треба то рећи поштено. Онда је то кршење нуклеарног паритета, који данас постоји између Русије и САД, а који, тај стратешки паритет је кључ за осигурање безбедности током практично свих послератних година. Ево. На то питање никако не можемо да добијемо одговор. Зато, мени се чини, НАТО мора да схвати, шта треба од одговарајућег адаптивног прилаза стварању ПРО са 4 фазе. То је прво. Друго. У чему се састоји улога Русије?
Разговор британских новинара и Дмитрија Медведева је обухватио не само мекђународну политику. Дописници су питали и о корупцији у Русији, која кочи развој економије и иначе земље, о усвајању нових амандмана у руском законодавству, повезаних са законом о митинзима, некомерцијалним организацијама. Током неколико месеци у нашем законодавном пољу се ништа није десило, земља се не креће у правцу тоталитаризма, – истакао је Дмитриј Медведев.
– Поменули сте закон о некомерционалним организацијама. Међутим, тај нацрт закона, који је усвојила Државна дума, у свом апсолутном садржају одговара низу страних закона, укључујући познати амерички закон. Сама по себи конструкција страних агената не значи да је то нека оптужба. Никако. То је само констатација тога, да нека невладина организација добија новац из иностранства. Ниједна држава није индиферентна према томе. Када, рецимо, из иностранства стиже новац ради вођења политичке делатности, то изазива питање у свим државама.
Што се тиче мишлења Дмитрија Медведева о процесу Pussy Riot, панк-групе, која је извела песму непристојног садржаја у Храму Христа Спаса, премијер је посебно истакао да треба сачекати крај истраге и пресуду.
Последње питање британских новинара је било у вези са будућношћу премијера, Да ли он планира да се још једном балотира за председника. Дмитриј Медведев је одговорио да није он политичар у годинама, зато ништа не искључује.

Извор: Вoсток

Share Button