Последње активности:

Дани руске културе у старопазовачкој општини

Дани руске културе у старопазовачкој општини Недавно основано  Друштво руско-српског пријатељства „Фјодор Михајлович Достојевски „ организовало је протеклог викенда ( 21-23 априла) Дане руске културе у трима највећим местима старопазовачке општине:Старој и Новој Пазови  и Новим Бановцима.

Више од двеста посетилаца  присутвовало је  у петак, 21. априла  у свечаној дворани Скупштине општине промоцији Друштва и  једночасовном  поетско-музичком програму који је почео кратким промотивним документарним филмом  о великој земљи Русији и вишевековним пријатељским руско-српским везама ,  разгранатој духовној, културној, просветној  и економској сарадњи између ова два словенска народа и две блиске земље.Госте међу којима су били представници више друштава руско-српског пријатељства из целе Србије  као и Александар Вулин,претседник Покрета социјалиста, поздравила је Рада Жугић, претсеница  друшта „Ф.М.Достојевски „Стара Пазова , чије је седиште иначе у  Дому културе у Новим Бановцима. У пограму су учестовале музичка и певачка група Фоклорног ансамбла  „Дукат“ Светлане Рудић из Старе  Пазове као и Црквени хор „Острог „ из Нових Бановаца којим је дириговала Катарина Станковић  који су изводили популарне руске и српске песме .Публика је топло поздравила, како је  најављена, Татјану ,која  је дошла испод Урала и настанила се  усред равног Срема ,у селу са два имена    од којих једно користи као презиме:у Новим Карловцим, презименом Сасе.Ова млада мајка певала је Рјабинушку и Каћушу уз пратњу плесачке групе -од петоро њене деце, све мање од мањег и лепше од лепшег! Млада рецитаторка Настја говорила је стихове Ане Ахматове и Марине Цветајеве.Учесницима прогарама Рада Жугић је поделила  поклоне-моногарфије познатог сремског сликара Бранка Орешчанина.

Друге вечери  је у Дому културе у Новој Пазови приказан докуменатрни филм о првом космонауту Јурију Гагарину поводм 12 . априла Дана космонаутике,а пројекцију је комнетарисала Наташа Филипин, виши библиотекар из Старе Пазове.
Дани руске културе у старопазвачкој општини завршени су у недељу вече ( 23. априла ) програмом одржаним у Дому културе у Новим Бановцима  који је у целини био посвећен Ф .М. Достојевском чије име носи ово новоосновано  друштво које је  већ својим првим активностима у знатној мери обогатило културни живот у три најмногољуднија насеља ове сремске општине.

Извор: Русија.рс

Share Button