Последње активности:

Дан победе 9. мај

Зашто обележавамо Дан победе? Дан победе се обележава сваког деветог маја, који је проглашен и за Дан Европе, јер је победом над фашизмом и нацизмом тог датума 1945. године у Европу дошла нова епоха мира. Тада је завршен Други светски рат, најкрвавији рат у историји, у коме је страдало више од 50 милиона људи, а од тога око 31 милион цивила.

Борци покрета отпора су после слома регуларне војске Краљевине Југославије водиле четири године дугу герилску борбу у којој су предњачили у целој окупираној Европи. Тако је поред руског и српски народ дао свој допринос у борби против фашизма. Заједничким снагама наша два народа су ослобођене Србија и друге делови Југославије.

Црвена армије је 22. септембра 1944. ушла на територију Србије код Кладова и наступала према Београду. После тешких борби за престоницу она је ослобођена 20. октобра, а у тим борбама је погинуло око 1.000 црвеноармејаца и око 3.000 припадника партизанског покрета. Но нису само ту пали у борби војници са руских простора. Само на Руском гробљу у Јагодини је сахрањено 1.170 војника. За ослобођење Вршца је живот дало 363 војника, у борбама око Зрењанина 220 припадника Црвене армије. За ослобођење Суботице је живот дало 270 војника и официра са руских простора. Но највећа битка по броју учесника и интензитету борби је била битка на Батини која се завршила великим поразом Вермахта и успостављањем мостобрана на Дунаву. Укупно је током ратних операција на тлу Југославије живот изгубило 8.000 црвеноармејаца.

Срби и Руси су у Другом светском рату имали огромне жртве, највеће уз пољски и јеврејски народ. Руски народ је поднео највећи део терета рата и био окосница победе над фашизмом. Укупно је током рата са руске територије страдало око 26 милиона људи а са наших простора 1.7 милиона.

Широм планете се Дан победе обележава, а нарочито се велика пажња овом датуму посвећује у Русији у којој се тада одржавају бројне манифестације, а најпознатија је величанствена војна парада у Москви.

Зашто памтимо Дан победе?

Због историјског значаја победе над злом фашизма којом је започела нова епоха

Због сећања на наше хероје и жртве које су дале животе у најстрашнијем рату у историји

Због тога што је ради очувања мира потребно јачати свест о страхотама рата

Због тога што те жртве обавезују нове генерације да чувају мир достигнут победом са тако великом ценом

Због тога што памћењем оних који су дали животе за нашу слободу и живот у миру се показујемо и као њихови достојни потомци.

Због тога што будућност имају само народи који памте своје хероје и своје жртве

И на крају како би то Руси рекли „Хвала деди на победи.“

Share Button