Последње активности:

Бродски Висоцког сматрао песником

iert495864 Поводом 75. годишњице рођења Владимира Висоцког

У Русији је велики публицитет дат обележавању 75. годишњице рођења  Владимира Семјоновича Висоцког, негдашњег  совјетског култног кант- аутора ,песника  и великог глумца Позоришта на Таганки  ( 1938-1980).У медијима и на интернету  се објављују бројни фотоалбуми уз напомену да је и поред огромне популарности које је уживао у свим крајевима Совјетског Савеза , харизматском   кант аутору за  његова живота услед  деловања меке цензуре  штампано само пет фотографија  .

 

 

Уз једну од фотографија објављене поводом јубилеја  на којој су Висоцки и Бродски у Њујорку, наведен је фрагмент из успомена Михаила Шемјакина :

„Једном се Висоцки вратио из Њујорка и свратио код мене у Париз. Буквално је упао у мој стан. Био је узбуђен и сијао од радости.
-Знаш ли , Мишка, да сам се у Њујорку срео са Бродксим. И Бродски ми је поклонио своју књигу песама са посветом: “Великом песнику Владимиру   Висоцком „.

Замисли, Бродски ме сматра песником,- рекао је Висоцки са усхићењем,“ сећа се Михаил Шемјакин.

Јосиф Бродски ( 1938. Лењинград, -1966. Њујорк ) руско-амерички песник, добитник Нобелове награде за књижевност за 1980. г., један је од најистакнутијих песника у светској књижевности  друге половине ХХ века.

Б.Ракочевић

Извор: Русија.рс

Share Button