Последње активности:

Борис Пастернак с ону страну поетике

pas33 У  издању руског  часописа “Нови књижевни преглед“ у оквиру  серије „Научна  библиотека“, одмах на почетку ове године појавила  се монографија  Бориса  Гаспарова под насловом „Борис Пастернак: с ону  страну поетике“ .


Аутор монографије разматра стваралаштво Пастернака у систему  краткотрајних, али интензивних пишчевих  преокупација  музиком и философијом које представљају  песников његов улазак  у свет  књижевности.

По Гаспарову  су управо музика и философија  одредиле   систем координата песниковог унутрашњег света на основу којих су никли његови стихови.

Песникову наклоност ка „свакодневном животу“, то јесте ка датој, нефилтрираној свести и непосредној стварности, аутор монографије сматра за једну од незаменљивих и важних одлика вредности Пастернакове поезије.

Аутор дела „Борис Пастренак: с ону страну поетике“  у овој књизи даље показује   да је стварање облика „првобитне“ стварности за  великог руског песника постао најважнији  етички и филозофски циљ  , који се може испунити само посредством поезије и то  једино  на основу трансценденталног , дубоког „ритма“ чије је оваплоћење музика.

Разматрање Пастернаковог  стваралаштва с тачке гледишта његовог духовног  света омогућава да се спозна дубоко философско значење у томе  што на први поглед изгледа банално, али што, с друге стране, испуњава и обухвата простоту  утисака  у кубистичкој сложености слика и ликова песникове  ране прозе и лирике.

Бранко Ракочевић

Share Button