Последње активности:

100 година руске авијације

Руско војно ваздухопловство тренутно слави век постојања и то, како другачије, него спектакуларним аеромитингом изнад Москве.   Прва војна примена авиона у рату од стране Русије десила се 1912. године у Балканском рату.


Дана 12. августа у Русији ће се обележавати стогодишњица Ратног ваздухопловства. На лето 1912. године указом војног ресора формиран  јe специјални ваздухопловни одред. 1992. године Врховни савет Русије прогласио је 12. август за Дан ратног ваздухопловства.

Рађање руског ратног ваздухопловства започело је у Санкт Петербургу почетком 20. века. Разуме се, оно није никло ни од чега, формирање је припремило бурни развој авијације и авионске индустрије у Русији. Све је започело формирањем школског ваздухопловног парка који је ушао у структуру инжењерских трупа, говори председник секције за авијацију и космонаутику Санктпетербуршког одељења РАН Виталиј Лебедев.

„Када је 1903. полетео први авион браће Рајт, на авијацију су обратили пажњу. Захваљујући помоћи Француза ми смо своје прве пилоте школовали у француским школама, то је била 1910. година. Први пилоти, између осталог, цивилна лица, Уточкин, Јефимов и други, прошли су припрему у Француској и почели да школују руске војне пилоте на молбу армијске команде. У Петербургу је била организована ваздухопловна школа, где су припремали војне пилоте,  а затим се у Гатчини појавила војна авијациона школа.“

1910. године авиошкола је била формирана у Севастопољу, тамо су се припремали прво поморски, а затим копнени пилоти. Потом, већ за време Првог светског рата, појавиле су се школе које су се бавиле непосредном припремом пилота ратног ваздухопловства. У Санкт-Петербургу је била отворена прва производња авиона. А прва војна примена авиона у рату од стране Русије десила се 1912. године, истиче Виталиј Лебедев:
„Био је формиран специјални одред руских пилота који је радио заједно са другим пилотима и учествовао у Балканском рату. То је било прво руско искуство бојевих дејстава авијације. Неопходност развоја овог рода војске постала је очигледна. Зато пред сам Први светски рат, 1914. године, започело је формирање научне, индустријске и образовне базе, углавном у Петербургу и Москви. Овде су постојали успеси, између осталог инжењер Игор Сикорски је први у свету направио четворомоторни бомбардер велике носивости Иљја Муромец.“

Прва примена авијације била је повезна са извиђањем, и већ почетком Првог светског рата авијација је показала да без извиђања из ваздуха не могу се планирати никаква дејства – офанзивна и одбрамбена. Захваљујући таквим авионима као Иљја Муромец, озбиљно је развијена и бомбардерска авијација. За време Првог светског рата прво обарање сопственим авионом у ваздуху извршио је руски пилот Петар Нестеров, који је оборио аустријски извиђачки авион над руском територијом. Овим подвигом он је прославио домаћу авијацију.

Путин је на аеромитингу, којим је обележена 100. годишњица руских ваздухопловних снага, најавио да ће војска до 2020. године добити више од 600 нових борбених авиона и 1.000 хеликоптера. Јачање ваздухопловних снага је, како је истакао, најважнији приоритет владе Русије. Командант ваздухопловних снага генерал Виктор Бондарев изјавио је за радио Ехо Москве да ће само ове године војска добити 180 нових авиона.

 

Русија је после распада Совјетског Савеза 1991. године драстично смањила улагање у одбрамбене системе, а ваздухопловне снаге су се ослањале углавном на старе авионе из совјетског периода.
Велики приходи од нафте које Русија остварује у последње време омогућавају јој да више уложи у унапређивање војног арсенала.

Више од стотину авиона и хеликоптера, међу којима и руско најмлађе „чедо“ Т-50, у скопу тродневне прославе изводило је вратоломна прелетања.Поред младих нада, заслужно место на аеромитингу имале су и рестауиране летелице из Првог и Другог светског рата.
Путин: 1.6000 нових борбених авиона и хеликоптера

„Говоримо првенствено о опремању наших снага најсавременијом технологијом“, рекао је Путин на ваздухопловном митингу у мјесту Жуковски, поред Москве, уочи 100 година од оснивања руског ваздухопловства.

Руски предедник је захвалио ваздухопловним снагама, ветеранима и радницима из ове индустријске гране што су допринели да руска авијација „преброди веома тешка времена из деведесетих и почетком двехиљадитих“.

Путин је током предедничке кампање говорио да је Русији потребна снажнија армија да би се заштитила од спољних покушаја да се изазову сукоби око њених граница.

Извор: Русија.рс

Share Button